Hoppa till innehåll

Lunds Operettsällskap ger: Piraterna från Penzance

Programblad

Några ord från ordförande

Kära operettbesökare, 

I din hand håller du en lista av 59 stycken namn. Dessa 59 personer har sedan hösten 2021 lagt ner större delen av sin fritid för att skapa det du snart ska få skåda. Det har varit sena kvällar, mycket fika och en hel del skratt. Vad som startade som en galen dröm hösten 2020 har nu blivit verklighet tack vare dessa 59 personer. Är inte det värt en applåd i sig? 

Som styrelse har vi jobbat sen hösten 2020 för att göra denna dröm till verklighet. Tack vare fantastiska chefer, underbara medlemmar och engagemang på kors och tvärs har vi nu nått vår föreställning. Det är med stolthet och tårar i ögonen jag ger er – Piraterna från Penzance.

Akt I

Vid Cornwalls kust i södra England, under drottning Victorias regeringstid, firar Fredrik sin tjugoförsta födelsedag och därmed slutet på sin lärlingstid hos ett trevligt piratband (Fyll, ja, fyll sjörövarglasen!). Piraternas hushållerska Ruth avslöjar att hon som Fredriks barnsköterska gjorde ett misstag då Fredrik skulle sättas som lärling: hon hörde fel, och istället för att ”öva” lärdes han upp att ”röva” (När Fredrik var en liten pojk). Nu när hans lärlingskap vid 21 års ålder är över, förkunnar Fredrik att hans pliktkänsla nu tvingar honom att helhjärtat ägna sig åt att utrota alla pirater. Han påpekar också att de inte är några framgångsrika pirater: då de alla är föräldralösa, så skonar de alla som också är det – och ryktet om detta har spritt sig i brittiska handelsunionen. Fredrik uppmanar piraterna att ge upp sitt gamla liv och följa med honom så han inte behöver förgöra dem, men Piratkungen vidhåller att piratlivet är hedersamt (Hellre vill jag vara pirat).

Ruth, med påtaglig separationsångest, övertygar Fredrik om att hon ska få följa med honom när han lämnar piratlivet, genom att göra tydligt att andra kvinnor inte är något att ha. Men när en grupp vackra flickor närmar sig pirathålan inser Fredrik att Ruth har vilselett honom (Du lögnhals, som pratar goja!). De skiljs åt som ovänner och Fredrik gömmer sig innan flickorna kommer närmare.

Flickorna brister ut i lyckorop över den hemliga platsen (Kom så ska vi ut och vandra). Fredrik stiger fram (Nej, sälla, stopp!) och ber dem hjälpa honom bli en god människa (Ack, finns här ingen fager dam?). Flickorna fascineras av honom, men alla nekar hjälpa honom – utom en: Mabel lovar att hjälpa honom och bannar sina systrar för deras brist på välgörenhet (Men, systrar, visa sympati!). Hon erbjuder Fredrik sin hjälp (Vandrande man) och de två förälskar sig i varandra. De andra flickorna diskuterar huruvida de ska tjuvlyssna, eller lämna paret ensamma (Men vad gör vi med..?). De bestämmer sig för att ”prata om vädret”, men kastar dolda blickar på det förälskade paret (Se, himlen är så vackert blå).

Fredrik varnar för att hans gamla kumpaner är på väg (Hör, snart kommer det pirater), men innan flickorna hinner undan så kommer piraterna och fångar dem – i syfte att gifta sig med dem (Här kommer det en möjlighet). Mabel varnar piraterna att flickornas pappa faktiskt är en tapper general (Stopp, odjur!), varpå General Stanley själv gör entré och presenterar sig (Jag är ett gott exempel på en genialisk general). Han ber piraterna att inte ta hans döttrar, och när han inser att de är de ökända piraterna från Penzance så får han en idé: Han låtsas vara föräldralös för att väcka deras sympati (”Ni män av lägre dignitet”). De veka piraterna släpper flickorna (Vår poesi!) och utropar generalen och hans döttrar till hederspirater (Åh, vackra dag!).

Akt II

General Stanley sitter i en kapellruin på sin egendom, omgiven av sina döttrar. Hans samvete grumlas av lögnen som han berättade för piraterna – han är ju egentligen inte föräldralös – och flickorna försöker trösta honom (Far, torka nu den tår). Polischefen och hans mannar anländer för att meddela att de är beredda att arrestera piraterna (När en farlig skurk går lös). Flickorna uttrycker högljutt sin beundran för poliserna som troligtvis väntas bli slaktade av den grymma och skoningslösa fienden. Poliserna inser faran, blir rädda och flyr undan för att samla sig.

Fredrik blir ensam kvar och begrundar sina möjligheter att sona sina brott efter livet som pirat (Nu ska pirater få..!). Han överrumplas av Ruth och piratkungen, som har insett att kontraktet som band Fredrik till piraterna gäller till hans tjugoförsta födelsedag – och då hans födelsedag infaller den 29:e februari (skottår) innebär det att endast fem födelsedagar har passerat (När du så snärtigt, tvärt försvann). Fredrik inser logiken och känner att det är hans plikt att åter förena sig med piraterna. Nästa steg blir att informera piratkungen om generalens lögn. Piratkungen kungör att piraternas hämnd kommer bli otroligt mörk (Gå till attack!).

Fredrik möter Mabel (Är du beredd?) och hon ber honom att stanna (Säg, Fredrik, säg), men han känner sig bunden av sin plikt till piraterna ända tills sin 21:a födelsedag – om 63 år. De lovar att vara varandra trogna, även om Mabel tycker att det verkar vara lite väl många år. Mabel stålsätter sig (Nej, nu krävs mod) och säger till poliserna att de måste mörda piraterna själva. Poliserna tycker inte det är så roligt att vara polis, när tjänsten innebär att man måste vara taskig och bura in skurkar – som säkert är helt vanliga människor som bara råkar ha lite olämpliga jobb (När ligister inte dånar och för dunder). Poliserna gömmer sig när de hör piraterna nalkas (Här kommer ett ballt sjörövarband) för att bryta sig in hos general Stanley och hämnas hans lögn (Med lätta steg).

Då kommer generalen in, sömnlös och ångerfylld, och piraterna gömmer sig (Var tyst, inte ett ord!) medan generalen lyssnar till den milda brisen (Ljuv och lätt och längs med bäcken). Flickorna anar oråd och kommer till sin faders undsättning. Piraterna kliver fram och gör en ansats att attackera generalen. Poliserna försöker gå emellan och ingripa, men blir lätt övermannade. Piratkungen ber den tillfångatagne general Stanley att förbereda sig för döden. Polischefen har dock ett ess kvar i rockärmen: han påminner piraterna om att de svurit trohet till drottning Victoria. Piraterna övermannas av sin lojalitet med England och kapitulerar. Generalen vill gripa piraterna, men Ruth avslöjar då att piraterna egentligen är adelsmän vars liv gått snett. Generalen imponeras och alla blir förlåtna. Fredrik och Mabel återförenas, och generalen är lycklig över att gifta bort sina döttrar med de före detta piraterna (Vandrande män; repris).

Medverkande i produktionen

Styrelse

Johan Olsson (ordförande)

Louise Wrange (vice-ordförande)

Per Johnsson (kassör)

Amelie Hallin (ledamot)

Axel Ungewitter

Johan Gren

Sminket

Anna Bergman (ansvarig)

Ebba de Val

Calle Ollvik Aasa

Elin Alfjärd

Scenografi

Rebecca Eriksson (ansvarig)

Freddy Larsson

Anna Gummeson

Orkester

Ruben Sonesson (dirigent)

Klara Michold – Fiol

Isabel Maria Genozález Södersten – Altfiol

Emanuel Bengtsson – Oboe

David Wahlqvist – Trumpet

Vendela Cyren – Fiol

Johanna Bergman – Fiol

Viktor Wallén – Trombon

Alexander Hadevik – Klarinett

Mara Maculevica – Horn

Aina Sundås – Cello

Aron Paulsson – Klarinett

Birgitte Hildeman Sjölin – Fiol

Joakim Weiber – Fiol

Elin Pola – Fiol

Erica Andersdotter – Flöjt

Andreas Jonnergård Stensson – Basfiol

Erik Löfquist – Basklarinett

Damir Basic-Knezevic – Perkussion

Karin Pola – Altfiol

David Ohlin 

Elin Nordström – Flöjt

Erik Håkansson – Cello

Erik Lindén – Trumpet

Scenen

Sjörövarkungen – Erik Stålberg

Samuel (sjörövarkungens löjtnant) – Mattias Nilsson

Fredrik (Piratpraktikant) – Johan Gren

Ruth (Sjörövarpiga) – Lovisa Aspenberg

General Stanley – Lasse Buhl

Mabel (mellersta dottern – Anna Agnemyr

Kate (äldsta dottern) – Elin Gustafsson

Edith (yngsta dottern) – Julia Giver

Polisinspektören – Axel Ungewitter

Damkör

Elise Zetterstrand

Mette Hildeman Sjölin

Line Janson

Majken Viker

Vera Fhager

Herrkör

Teodor Ahlinder

Johan Österlund

Christopher Flamborn

Filip Larsson

Kostym

Anneli Hansson Henne (ansvarig)

Vieri

Erik Gullberg (ansvarig)

Tekniken

Viktor Nybom (ansvarig)

Simon Arnling Bååth

Erik Jansson 

Erika Andersson

Stort tack till våra hjältar som hjälpt oss på vägen